19.2 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi în PSD pentru Primăria Capitalei

Război în PSD pentru Primăria Capitalei

Vanghelie vrea fosta funcţie a lui Băsescu, cerând partidului să-l nominalizeze drept candidat pentru Primăria Generală.

La vârful PSD a început de câteva zile o luptă acerbă pentru candidatura la funcţia de primar general al Bucureştiului. Deşi nu se manifestă ca o confruntare directă între Marian Vanghelie, primarul de la sectorul 5, şi medicul Viorel Oprescu, nominalizarea unuia dintre cei doi drept candidat al partidului în cursa electorală pentru Primăria Capitalei a încins deja spiritele, definind clar aliaţii fiecăruia.

 

Pro şi contra

 

Pe de o parte, Vanghelie îl are ca principal aliat pe preşedintele executiv al PSD, Mircea Geoană. În plus, actualul primar de la sectorul 5 este şi preşedinte al organizaţiei PSD Bucureşti, având sprijinul în interiorul filialei.

Geoană a şi generat conflictul intern, anunţând săptămâna trecută că Vanghelie va intra în cursa pentru Bucureşti din partea PSD. Tot Geoană a încercat şi o dezinformare, sugerând că partidul nu va merge pe varianta Sorin Oprescu, întrucât acesta ar fi tentat să candideze ca independent la Primăria Capitalei, variantă dezminţită prompt de medicul pesedist.

Reacţiile nu au întârziat. Vicepreşedintele Victor Ponta a vorbit despre o „forţare“, iar preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a sugerat existenţa unor considerente pe care nu le-ar şti toată lumea, în timp ce preşedintele de onoare, Ion Iliescu, s-a plâns că nu a fost consultat, iar preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, şi-a indicat clar sprijinul pentru Sorin Oprescu.

 

Vanghelie a contestat calitatea de intelectual a lui Iliescu

 

Biroul Permanent Naţional al PSD nu a luat ieri în discuţie candidaturile pentru Primăria Bucureşti, întrucât doar Comitetul Executiv al partidului are atribuţia validării acestor propuneri. Şedinţa Biroului Permanent a fost scena unor certuri între Vanghelie şi Iliescu, care s-au acuzat reciproc că nu sunt de stânga.

Potrivit unor participanţi la conversaţie, cel care a început discuţia în contradictoriu a fost Vanghelie, care i-a reproşat lui Iliescu faptul că îl sprijină pe Sorin Oprescu, pe care l-a caracterizat drept un apropiat al controversatului om de afaceri Costel Bobic, unul dintre afaceriştii atacaţi în ultimele zile de primarul de la sectorul 5. Vanghelie ar fi spus că PSD, cu asemenea oameni, riscă să fie din nou condus din umbră „de interlopi“ şi i-ar mai fi reproşat fostului şef de stat că nu este om de stânga, întrucât îi sprijină pe Tăriceanu şi pe liberali, informează NewsIn.

Acest reproş l-a enervat la culme pe Iliescu, acesta spunându-i primarului că are averi prea mari şi nejustificate pentru cineva care se revendică de stânga şi că face rău partidului prin „vangheliade“ şi pomeni electorale.

Vanghelie nu s-a lăsat şi a ironizat calitatea de intelectual a lui Iliescu, prevenindu-l că, dacă ar candida într-un „colegiu de intelectuali“, nu ar ajunge sigur în parlament. Tot Iliescu a pus punct discuţiei, moment în care şi Mircea Geoană a intervenit, schimbând subiectul.

Susţinători şi opozanţi

Printre susţinătorii lui Vanghelie în acest conflict se află nu doar Mircea Geoană, ci şi Miron Mitrea, care l-a adus în PSD, apoi l-a propulsat spre funcţia de primar. Vanghelie nu se bucură de sprijn din partea unor vicepreşedinţi, precum Ilie Sârbu, Ioan Rus, Vasile Dâncu, Cristian Diaconescu, a şefului de la tineret, Nicu Bănicioiu, adeversităţi faţă de el existând şi printre liderii din teritoriu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII